Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 22 december 2020

Welkooppand dossier: Wat is er loos?

Het Welkooppand aan de Tukseweg in Steenwijk is afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp. Sinds eind jaren ’90 zijn er plannen om het Steenwijkerdiep te herontwikkelen. Maar tot op heden is er nog weinig veranderd. De Gouden Engel is in 2008 gesloopt en de locatie Rijkmans ging in 2010 tegen de vlakte. Daarmee verloor Steenwijk twee kenmerkende panden. Inmiddels ligt de omgeving er maar ‘triest’ bij. Het Welkooppand en het voormalige Edahpand zien er vervallen uit en dat siert de omgeving niet. Waarom is het in de afgelopen 20-30 jaar nog niet gelukt om dit gebied te ontwikkelen?

Verschillende partijen betrokken

Voor de ontwikkeling van het Steenwijkerdiep heb je te maken met verschillende partijen. Zo zijn door de jaren heen verschillende ideeën voorbij gekomen qua indeling. De Aldi, Lidl, Jumbo zullen mogelijk van plaats wisselen, maar een belangrijke ontwikkeling is woningbouw. Klaver Vastgoed is begin jaren ’90 eigenaar geworden van het Welkooppand en ook Woonconcept heeft stukken grond ter ontwikkeling, bijvoorbeeld de locatie Gouden Engel. Daarnaast heeft de gemeente ook wensen en alle neuzen moeten dezelfde kant op staan.  In de afgelopen decennia is dat helaas nog niet gelukt.

Onteigening Welkooppand de oplossing?Het voormalige Welkooppand aan het Steenwijkerdiep in vervallen staat.

De PvdA kwam in november 2019 met de motie om te onderzoeken of er een mogelijkheid is tot onteigening. D66 vindt dit een zwaar middel om in te zetten. Er zitten veel haken en ogen aan onteigening en zo’n proces kan erg lang duren. D66 ziet liever dat er in het gesprek alles aan gedaan wordt om tot overeenstemming te komen. Voordat dit proces wordt ingezet zien we graag dat de wethouder alles op alles zet om eruit te komen. Mochten gesprekken toch stuklopen, verwachten we dat de wethouder kan aangeven waarom het niet is gelukt.

Wat wil D66?

D66 wil graag dat het Steenwijkerdiep in z’n geheel ontwikkeld wordt en niet dat er panden worden uitgesloten. In de werkvergadering van 7 januari heeft het college de raad over de plannen geïnformeerd en daaruit bleek dat het Welkooppand niet meegenomen wordt. We vragen ons af of dat in het algemeen belang is van Steenwijkerland. Na de beantwoording van de vragen bleek dat het college en de ontwikkelaar Klaver Vastgoed niet met elkaar om tafel zitten. Zo kan er natuurlijk geen oplossing komen. D66 wil graag dat beide partijen uit deze impasse komen.

Lees hier de schriftelijke vragen over dit onderwerp:
– Schriftelijke vragen 27 januari 2020: gemeentelijke instemming plan Welkooppand
– Schriftelijke vragen 17 februari 2020: voorwaarden college ontwikkeling locatie
– Schriftelijke vragen 16 december 2020: ontwikkeling locatie Welkooppand

Steenwijker Courant artikel 21-12-2020: Welke invulling krijgt Welkooppand?
Artikel De Stentor 11-12-2020 Woningbouw op locatie Welkooppand in Steenwijk?
Ingezonden brief 06-02-2020 naar Steenwijker Courant door Emmy Elgersma
Artikel De Stentor 18-02-2020: D66 Steenwijkerland pleit voor einde impasse…
Artikel De Stentor 06-11-2019: Onderzoek naar onteigening Welkooppand in Steenwijk
Steenwijker Courant artikel 12-09-2018: Het uur voor Welkoop-pand nadert
Steenwijker Courant artikel 05-10-2016: Nieuw plan voor Gedempte Diep
Artikel Steenwijker Courant 17-11-2012: D66 Steenwijkerdiep is ‘doorn in het oog’

Een artikel in De Stentor over het Welkooppand in Steenwijk.